Kopytka ze słodkich zimniaków

Podane z podsmażonymi pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i cukinią.

( 5-6 porcji)

Kopytka ze słodkich ziemniaków z warzywami to idealny zamiennik tradycyjnych kopytek podawanych z ciężkim sosem. Dla osób będących na diecie, jak widać nie musi to oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw wystarczy trochę pozamieniać składniki  i dodatki.

 

Składniki:

KOPYTKA

Słodkie ziemniaki 500 g

Jajko 1 sztuka

Mąka kukurydziana 150 g

Przygotowanie

Zagotuj osoloną wodę w garnku a w między czasie, ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę ( jeśli nie posiadasz rozgnieć widelcem)

Wyłóż na stolnicę, dodaj jajko i mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto.

Podziel ciasto na części i formuj z nich wałki, następnie posyp je mąką i nożem krój lekko na skos.

Kopytka wrzuć do gotującej się wody partiami ( nie wszystkie na raz) gotuj ok 3-4 minuty delikatnie mieszając. Kiedy wypłyną na powierzchnie, możesz je wyciągnąć. Ja też po wyciągnięciu płukałam je pod zimną wodą żeby się w misce nie skleiły.

Składniki:

Podsmażane Warzywa

Olek kokosowy 1 łyżeczka

Pieczarki  100 g

Cebula Szalotka 2 sztuki

Cukinia 1 sztuka

Pomidorki koktajlowe 12 sztuk

Dynia ( nie jest konieczna, dodałam ponieważ został mi kawałek i  nie miałam co z nim zrobić)

Por pokroiłam odrobinę do smaki

Parmezan ( do posypania po wierzchu)

Przygotowanie:

Rozgrzałam olej kokosowy na patelni i dodałam wszystkie warzywa. dopraw według uznania. Ja doprawiłam solą pieprzem i ziołami

Danie podaj posypane po wierzchu parmezanem

 

Wartość odżywcza podana w przybliżeniu dla potrawy na 250 g.
Wartość odżywcza podana w przybliżeniu dla potrawy na 250 g.

 

Może również Cię zainteresować

Wytrawne Naleśniki z Serem Halloumi i Awokado

Naleśniki Budyniowe z Serkiem Mascarpone i Bananem

Riviera Maya i Półwysep Jukatan- MEKSYK

Tarta Sernikowa z Kremem Cytrynowym