Tarta Sernikowa z Kremem Cytrynowym

Za oknem jeszcze zima a tutaj już takie cudowne wiosenne kolory.

Mam dzisiaj dla Ciebie przepis na zdrowszą wersję tarty sernikowej z kremem cytrynowym.

 Składniki

( 8 porcji)

Spód

Mąka kukurydziana 100 g

Mąka ryżowa 100 g

Masło klarowane 65 g

Cukier kokosowy 2 łyżki

Jajka 1 szt

Mleko kokosowe 2 łyżki

Masa sernikowa

Twaróg 250 g

Jajka 2 szt

Miód 3 łyżki

Sok z cytryny

Krem Cytrynowy

Jajka 1 szt

Masło klarowane 35 g

Cytryna 2 szt

Miód 2 łyżki

Przygotowanie

Spód

Wszystkie razem składniki wrzuć do robota kuchennego i wymieszaj. Możesz też zagnieść ciasto ręcznie

Wyrobione ciasto włóż do lodówki na ok godzinę.

Następnie po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto i wyłóż do formy na tarte posypanej mąką (obojętne której użyjesz).

Na górę ciasta ułóż papier do pieczenia i wysyp a niego fasolę lub specjalne obciążniki ( żeby ciasto nie wyrosło)

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 min

Wyjmij do wystygnięcia

Użyłam formę o rozmiarze 26 cm

Masa serowa

Wszystkie składniki razem wymieszaj i przelej na wystudzone ciasto.

Piecz w 170 stopniach prze ok 45 min

Krem Cytrynowy

Cytryny dobrze umyj, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

W garnku jajka wymieszaj z miodem ( ubij trzepaczką) następnie podgrzej cały czas mieszając

Dodaj masło i sok z cytryny, wszystko mieszaj do momentu aż masa zgęstnieje

Wyłóż masę na ciasto i włóż na noc do lodówki

Wartość odżywcza podana dla jednego kawałka
Wartość odżywcza podana dla jednego kawałka

Może również Cię zainteresować

Wytrawne Naleśniki z Serem Halloumi i Awokado

Naleśniki Budyniowe z Serkiem Mascarpone i Bananem

Riviera Maya i Półwysep Jukatan- MEKSYK

Trufle Czekoladowe- suszona śliwka i daktyle