Wegańskie kotleciki z soczewicy

Soczewica należy do roślin strączkowych.Wartość energetyczna 100 g ugotowanej soczewicy wynosi 110–120 kcal i kryje w sobie sporo wartości odżywczych. Zawiera niewiele tłuszczu i dosyć dużą ilość błonnika, który pobudza przemianę materii, przedłuża uczucie sytości i zmniejsza apetyt co ogranicza podjadanie pomiędzy posiłkami.  Soczewica jest również źródłem białka. Tak więc u osób nie jedzących mięsa bardzo dobrze uzupełnia ten element w diecie.

Wegańskie Kotleciki z Soczewicy

(przepis na 6 sztuk)

Składniki:

Soczewica (zielona lub brązowa) 130 g. suchego produktu

Mąka Gryczana 4 łyżki stołowe

Cebula szalotka 2 sztuki

Czosnek 1 ząbek

Pietruszka

Olej kokosowy (do smażenia)

Przyprawy: sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Posiekaj cebulę, czosnek i pietruszkę.

Ugotowaną soczewice przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj posiekane składniki i dopraw według uznania.

Z masy zacznij formować kotleciki i smaż na patelni lub piecz w piekarniku.

 

 

Wartość odżywcza podana dla jednej porcji czyli dwóch kotlecików
Wartość odżywcza podana dla jednej porcji czyli dwóch kotlecików

 

Może również Cię zainteresować

Kolor ma znaczenie- Kolory owoców i warzyw

Sezonowe Warzywa i Owoce- JESIEŃ

Lekkie tylko z nazwy – Produkty Light- co warto o nich wiedzieć…

Królowa Jesieni DYNIA- wartości odżywcze i właściwości